true
true
true
دانشجوی دکتری ژنتیک و به نژادی گیاهی دانشگاه تهران دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان گفت: زیره سبز تا اواسط دهه ۸۰ رتبه نخست صادرات ایران را داشت که به دلایلی چون مشکلات عملکرد پایین، عدم تحمل به خشکی و عدم توسعه مکانیزاسیون به رتبه سوم جهان تنزل پیدا کرد.
true
به گزارش خبرنگار پژوهشی پایگاه خبری ثمره نیوز، پاکدشت با داشتن ظرفیتهای فراوان، فراتر از چالشهای توسعه شهرنشینی، ابعاد کمتر توجهی از سوی ناظران داشته است. یکی از این ظرفیتها، دانشگاهها هستند که در حال حاضر تحولی که دانشجویان میتوانند در توسعه صادرات غیرنفتی ایجاد کنند، به طور کامل مورد توجه قرار نگرفته است. در این راستا، ما به جلسه دفاع از رساله دانشجوی دکتری مهدیه ارشدی رفتیم که انتظار میرود نتیجه آن، افزایش صادرات ایران در حوزه گیاه دارویی زیره سبز باشد.
دانشجوی دکتری ژنتیک و بهنژادی گیاهی از دانشگاه تهران، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان پاکدشت، در گفتگویی با خبرنگار پژوهشی ثمره نیوز از تلاشهای مستمر خود و استاد راهنمایش در سالهای اخیر خبر داد که این تلاشها به تولید اولین رقم زیره سبز کشور منجر شده و در نهایت، میزان تولید و صادرات این محصول دارویی مهم را ارتقا خواهد داد.
وی در ادامه تصریح کرد:رسالهام بر اساس ارزیابی ژنتیکی و فیتوشیمیایی اکوتیپهای منتخب و تولید رقم سینتتیک مقاوم به خشکی زیره سبز انجام شده است. انتخاب این موضوع به دلیل پایین بودن عملکرد زیره سبز ایران بود.
ارشدی افزود: تا اواسط دهه ۸۰، ایران رتبه نخست صادرات زیره سبز را در جهان داشت، اما به دلایلی نظیر کاهش عملکرد، عدم تحمل به خشکی و کمبود مکانیزاسیون، این رتبه به رتبه سوم جهان کاهش یافت. این رساله با هدف رفع این مشکلات و بازگشت به رتبه نخست صادرات زیره سبز انجام شد. در این تحقیق، به نتایج قابل توجهی دست یافتهایم و توانستهایم میزان عملکرد را دو برابر کنیم، تا جایی که این رقم حتی از نمونه کشور هند که در صدر صادرات جهانی قرار دارد، پیشی گرفته است.
ارشدی در پایان اذعان کرد: آزمایشهای ژنتیکی زیره سبز کشت شده بررسی شده و نتایج نشان میدهد که رقم تولید شده نسبت به منشا اولیه تفاوتهای قابلتوجهی دارد. تحقق این دستاورد که نتیجه بیش از ده سال تحقیق و پژوهش مستمر تیم پژوهشی استاد راهنما با دانشجویان ایشان است، میتواند به ارتقای عملکرد تولید و ارزآوری بیشتر کشور کمک شایانی کند.
*تلاش ۱۰ ساله برای ارتقای صادررات زیره سبز ایران در دبازار جهانی
دکتر سیدمحمدمهدی مرتضویان، استاد راهنمای دکتری ارشدی، در گفتگو با خبرنگار پژوهشی پایگاه خبری ثمره نیوز، با اشاره به اهمیت این پژوهش در افزایش عملکرد زیره سبز (Cuminum cyminum L) اظهارداشت: فرایند تولید و ارزیابی ژنتیکی اولین رقم زیره سبز کشور، که در دانشگاه تهران به پایان رسیده است، بیش از ده سال با همکاری دانشجویان مختلف کارشناسی ارشد و دکتری انجام شده است. ما تودههای مختلف زیره سبز از نقاط مختلف کشور را جمعآوری کرده و ارزیابیهای ژنتیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی دقیقی انجام دادیم و در نهایت رقمی تولید کردهایم که دارای ویژگیهایی نظیر تحمل به خشکی، عملکرد بالا و افزایش ارتفاع مکانیزه برداشت است.
مرتضویان افزود: استفاده از بذور اصلاحشده و بهرهگیری از امکان برداشت مکانیزه زیره سبز، سبب ارتقای صادرات این محصول دارویی باکیفیت در ایران خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: زیره سبز ایران از نظر کیفی در بازارهای جهانی جایگاه خوبی دارد و از لحاظ اسانس و ترکیبات متابولیتی، محبوبیت ویژهای برخوردار است. ایران اکنون در جایگاه سوم صادرات جهان قرار دارد، اما کیفیت بالای زیره سبز کشور موجب شده که ایران همچنان در اولویت خرید سایر کشورها باقی بماند. امیدواریم نتایج این پژوهش که منجر به تولید رقم با کیفیت و پرعملکرد زیره سبز شده است، مورد حمایت وزارت کشاورزی و سازمانهای مرتبط قرار گیرد تا بتوانیم با افزایش میزان تولید رقم مادری، آن را به کشاورزان عرضه کنیم و زمینه ارتقای عملکرد و رشد تولید را فراهم آورده و شاهد ارزآوری بیشتر برای کشور عزیزمان باشیم.
true
true
true
true